Ewa Chodakowska

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

30 g sezamu

30 g ciecierzycy

8 ml syropu z agawy

20 g granatu

10 g cukru brązowego

15 g siemienia lnianego

10 g korzenia imbiru

skórka z połowy pomarańczy

skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier, dodaj siemię, startą drobno skórkę z połowy pomarańczy oraz starty imbir. Dokładnie wymieszaj i wylej na papier do pieczenia. Masę przykryj drugim arkuszem papieru i rozprowadź np. wałkiem lub butelką aby powstał równomiernie cienki sezamek. Odstaw do wystygnięcia.
Sezam spraż na patelni, przesyp do kielicha blendera, dodaj ciecierzycę, oliwę, syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę. Hummus podawaj posypany pestkami granatu, w towarzystwie chrupkich sezamków.
Jeśli nie masz blendera z kielichem, sezam możesz utrzeć w moździerzu lub zamiast niego wykorzystać gotową łagodną pastę tahini.

powrót

Podobne przepisy

Baba ghanoush
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Guacamole
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
kuchnia świata: Kuchnia polska
Paprykarz jaglany
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.