Ewa Chodakowska

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

30 g sezamu

30 g ciecierzycy

8 ml syropu z agawy

20 g granatu

10 g cukru brązowego

15 g siemienia lnianego

10 g korzenia imbiru

skórka z połowy pomarańczy

skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier, dodaj siemię, startą drobno skórkę z połowy pomarańczy oraz starty imbir. Dokładnie wymieszaj i wylej na papier do pieczenia. Masę przykryj drugim arkuszem papieru i rozprowadź np. wałkiem lub butelką aby powstał równomiernie cienki sezamek. Odstaw do wystygnięcia.
Sezam spraż na patelni, przesyp do kielicha blendera, dodaj ciecierzycę, oliwę, syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę. Hummus podawaj posypany pestkami granatu, w towarzystwie chrupkich sezamków.
Jeśli nie masz blendera z kielichem, sezam możesz utrzeć w moździerzu lub zamiast niego wykorzystać gotową łagodną pastę tahini.

powrót

Podobne przepisy

Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Rolada szpinakowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.