Emeril Lagasse

Hummus z pieczonej czerwonej papryki z chipsami z chleba pita


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus z pieczonej czerwonej papryki z chipsami z chleba pita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki ugotowanej i odcedzonej soczewicy

1 pokrojona w kostkę pieczona czerwona papryka (papryka powinna być obrana ze skórki

a nasiona powinny być usunięte)

¾ łyżeczki posiekanego czosnku

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki płatków chili

½ szklanki tahini

2 łyżki wody

4-6 łyżek soku z cytryny do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

¼ łyżeczki słodkiej papryki

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć soczewicę i czerwoną paprykę. Czosnek wymieszać z solą, a następnie dodać do soczewicy razem z płatkami chili, tahini, wodą, 4 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami oliwy z oliwek, kminu rzymskiego i pieprzu. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby na chwilę przerwać i zebrać soczewicę ze ścianek malaksera. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Przenieść do płaskiej miski. Używając łyżki w hummusie zrobić dołek, do którego wlać resztę oliwy z oliwek. Przystroić pietruszką i słodką papryką. Podawać w temperaturze pokojowej z chipsami z chleba pita.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.