Tomasz Jakubiak

Hummus z marynowanym czosnkiem z cytrynowymi paluchami drożdżowymi


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

odsłon: 21

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Hummus:

500 g ugotowanej cieciorki

100 g białego sezamu

2-3 ząbki marynowanego czosnku

cytryna

szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego

sok z połówki limonki

odrobina wody

kilka listków kolendry do posypania

 

Paluchy drożdżowe:

¼ kostki drożdży

1 szklanki mleka

odrobina wody

0,5 szklanki mąki

1 łyżeczka cukru

0,5 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

tymianek/oregano/czarnuszka/kminek

 

Przygotowanie:

Przygotuj hummus. Podprażony sezam wrzuć do miksera. Dodaj zamarynowany czosnek oraz cieciorkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz odrobinę soli. Wszystko zmiksuj. W następnej kolejności dodaj kmin rzymski oraz sok z limonki. Ponownie zmiksuj. Hummus jest gotowy. Przełóż go do miseczki. Na wierzch połóż kilka listków kolendry.

Doskonałym dodatkiem do hummusu są cytrynowe paluchy drożdżowe. Zacznij od wyrobienia ciasta. Drożdże rozpuść w mleku z odrobiną wody. Dodaj odrobinę cukru i soli. Wszystko wymieszaj i przelej do robota kuchennego. Dodaj mąkę. Wyrób ciasto.
Do ciasta dodaj czarnuszkę, tymianek, oregano, kmin. Ponownie wyrób ciasto. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.15-20 minut, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj i pokrój na kształt paluchów. Paluchy piecz w temperaturze 230 stopni. Hummus podawaj z paluchami. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.