Hummus z kminem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Hummus z kminem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 ząbek czosnku

duża szczypta soli

2 puszki ciecierzycy (à 400 g)

1 czubata łyżka tahini

sok z 1 cytryny

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżeczki nasion kminu

sól i świeżo zmielony pieprz

mak, ogórki, pomidory, cząstki cytryny do podania



Przygotowanie:



1. Czosnek obrać i utrzeć z solą. Ciecierzycę wrzucić do rondla, podgrzać i odcedzić (płyn zachować). Rozgnieść z czosnkiem w moździerzu lub zmiksować w malakserze.

2. Dodać tahini i sok z cytryny, przemieszać, podlewając kilkoma łyżkami zachowanego płynu, wlać oliwę i wymieszać.

3. Kmin uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu, wsypać do ciecierzycy i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ogórki pokroić w słupki, pomidory w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć hummus do miseczki, posypać makiem i podawać z warzywami i cząstkami cytryny.





powrót

Podobne przepisy

Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.