Marta Dymek

Hummus z jabłkiem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

Hummus z jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej

2 szklanki jasnej pasty tahini

½ szklanki soku z cytryny

½ łyżeczki soli

1 kwaśne jabłko

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

garść świeżego tymianku z łodyżkami

olej

⅔ szklanki lodowatej wody

do posypania: dobra oliwa, posiekane i podprażone migdały oraz świeży tymianek

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać jabłka, cukier oraz tymianek i smażyć na niewielkim ogniu przez 8 minut.
W międzyczasie posiekać czosnek, dodać go na sam koniec i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać jabłka wraz z czosnkiem oraz ziołami i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę.
Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać migdałami z tymiankiem i podawać z pieczywem lub warzywami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:47

CYTUJ

Lubię humos i to bardzo, do tego jeszcze jakieś tortille i warzywa, mamy takim sposobem fajną przekąskę.

pjorun

postów: 1

24.11.2015 12:41

CYTUJ

pyszności

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.