Marta Dymek

Hummus z jabłkiem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

Hummus z jabłkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej

2 szklanki jasnej pasty tahini

½ szklanki soku z cytryny

½ łyżeczki soli

1 kwaśne jabłko

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

garść świeżego tymianku z łodyżkami

olej

⅔ szklanki lodowatej wody

do posypania: dobra oliwa, posiekane i podprażone migdały oraz świeży tymianek

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać jabłka, cukier oraz tymianek i smażyć na niewielkim ogniu przez 8 minut.
W międzyczasie posiekać czosnek, dodać go na sam koniec i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać jabłka wraz z czosnkiem oraz ziołami i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę.
Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać migdałami z tymiankiem i podawać z pieczywem lub warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta z pieczarek i kaszy gryczanej
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Smalec z białej fasoli
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba
Guacamole
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pasty do chleba

skomentuj przepis

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:47

CYTUJ

Lubię humos i to bardzo, do tego jeszcze jakieś tortille i warzywa, mamy takim sposobem fajną przekąskę.

pjorun

postów: 1

24.11.2015 12:41

CYTUJ

pyszności

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.