Hummus z jabłkiem

Hummus z jabłkiem
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać jabłka, cukier oraz tymianek i smażyć na niewielkim ogniu przez 8 minut.
W międzyczasie posiekać czosnek, dodać go na sam koniec i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać jabłka wraz z czosnkiem oraz ziołami i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę.
Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać migdałami z tymiankiem i podawać z pieczywem lub warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA