Marta Dymek

Hummus pietruszkowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

odsłon: 1925

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie z łyżeczką sody, a następnie ugotowanej

natka pietruszki (4 doniczki)

2 szklanki jasnej pasty tahini

¼ szklanki soku z cytryny

½ świeżego, zielonego chili

sól

⅔ szklanki lodowatej wody

do posypania: dobra oliwa, skórka otarta z cytryny

 

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, pietruszkę, chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
Kiedy pasta będzie bez grudek, stopniowo dodać wodę. Doprawić do smaku solą, polać oliwą oraz posypać świeżo startą skórką z cytryny i podawać z pieczywem lub warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.