Jennifer  Paterson

Huevos rancheros


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Huevos rancheros
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej kukurydziany

6 tortilli kukurydzianych

12 jaj

 

 

Przygotowanie:


Aby przyrządzić sos chili, ogrzej wołowinę w niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem mąki i wymieszaj. Zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 - 15 min. Dodaj mąkę (zmieszaną z niewielką ilością wody), dobrze wymieszaj i duś jeszcze przez 10 min. (Sos przechowuje się w lodówce. Można go też zamrozić, wtedy będzie zwykle wymagał dodatku wody, jeśli po rozmrożeniu przybierze zbyt gęstą konsystencję). Utrzymuj sos w stanie gorącym. Rozgrzej olej w dużej patelni i smaż tortille, po jednej, po kilka sekund z każdej strony (nie pozwól im się spiec na krucho). Osusz je na papierowym ręczniku. Zlej większość oleju, a następnie postaw patelnię na małym ogniu i usmaż jaja porcjami, po 2 lub 3 naraz. Umieść po 2 jajka na każdej tortilli i polej chochelką zielonego sosu chili. Podawaj z odsmażoną fasolą.

powrót

Podobne przepisy

Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.