Huevos rancheros

Huevos rancheros
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ szklanki papryki
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szklanka ziaren kukurydzy
  • okrojonych z kolby
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 1 jalapeno
  • bez pestek i drobno posiekana
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu pomidora (bez skórki)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz
  • 6 małych tortilli
  • 2 szklanki tartego cheddara
  • 12 jajek
  • sól i pieprz
  • ukwaszona śmietana do przybrania
  • posiekana świeża kolendra do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż kawałki boczku na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na patelni zostaw 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku, a resztę odlej. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę, aż zrobią się szkliste (ok. 5 min.) Dodaj ziarno kukurydzy, czosnek, jalapeno oraz przyprawy i podsmażaj mieszając przez ok. 2 min. Dodaj fasolę i pomidora, przemieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj świeżą kolendrę i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wysmaruj masłem 6 żaroodpornych podłużnych naczynek o objętości 240 ml. Każde wyłóż tortillą, nałóż na nią warzywny farsz, posyp cheddarem, a na wierzch wbij po dwa jajka i lekko oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 15 min., aż jajka odpowiednio się zetną. Gorące naczynia ustaw na talerzach, nałóż na wierzch po 1 łyżce śmietany, posyp kolendrą i natychmiast podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA