Malka Kafka

Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu


Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

odsłon: 8026

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 jaj

pęczek włoszczyzny

2 cebule (można dodać dużo brązowych łupin)

pieprz czarny

pieprz biały

kmin rzymski

sól

2-3 łyżki majonezu

orzechy włoskie (całe połówki) 100 g

 

Przygotowanie:

Jaja zagotuj razem z włoszczyzną, cebulą i przyprawami, następnie zmniejsz ogień do minimum, uszczelnij garnek folią aluminiową i gotuj przez min 24 godziny. Na drugi dzień jaja powinny stać się brązowe. Po wystudzeniu obierz je i przekrój na pół. Żółtka zmiksuj z majonezem dodaj soli i białego pieprzu. Masę wyciśnij przez wyciskarkę lub nałóż łyżeczką na połówkę białka. Na wierzch połóż uprażoną połówkę orzecha włoskiego lub pekan.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.