Tomasz Jakubiak

Hot dog z kiełbasą z dziczyzny, sosem tatarskim i krążkami cebuli


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 284

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 średnie surowe kiełbaski z dziczyzny

40 g suszonych, namoczonych grzybów

250 g kiszonej kapusty

sól

pieprz

½ szklanki jasnego piwa

½ szklanki wody z moczenia grzybów

długa bagietka

 

Sos tatarski:

120 ml dobrego majonezu

sól

pieprz

2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego

łyżka posiekanych konserwowych pieczarek

łyżka sosu Worcestershire

szczypta curry

 

Smażone szalotki w tempurze:

4 szalotki

4 łyżki tempury

jasne piwo

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

W misce połącz kiszoną kapustę, posiekane namoczone grzyby, piwo, wodę z namoczonych grzybów. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
W brytfance ułóż kiełbaski z dziczyzny i obłóż je kiszoną kapustą z dodatkami. Kiełbaski piecz w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 20-25 minut, w zależności od wielkości kiełbasek.

W trakcie pieczenia kiełbasek przygotuj dodatki.
Zacznij od sosu. W misce połącz majonez z dodatkami i dokładnie wszytko wymieszaj.

Świetnym dodatkiem do hot doga będą smażone krążki cebuli. Cebulę pokrój na grube plastry. W misce połącz gotową tempurę i dolewaj tyle piwa, żeby powstało gęste ciasto.
Krążki cebuli obtocz w powstałym cieście i smaż na głębokim, bardzo rozgrzanym oleju.

Bagietkę podziel na mniejsze kawałki, przekrój w wzdłuż i grilluj na patelni. Jedną kromkę posmaruj sosem tatarskim na to nałóż porcję pieczonej kiełbasy, kapisty i krążki cebuli. Smacznego!





powrót

Podobne przepisy

Imbirowe ziemniaki
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.