Emeril Lagasse

Horchata


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska, Kuchnia meksykańska

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek ryżu

1 szklanka blanszowanych migdałów

½ łyżeczki mielonego cynamonu

skórka limonki (tylko kolorowa część) do smaku

3 szklanki gorącej wody plus 4 szklanki zimnej wody

1-1 ½ szklanki cukru do smaku

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ryż zmielić w młynku lub blenderze. Przy wykonywaniu tej czynności nie należy się spieszyć. Im lepiej będzie zmielony ryż, tym lepsza będzie sama horchata. Zmielony ryż przenieść do miski lub dzbanka. Dodać migdały, cynamon i skórkę limonki. Dolać 3 szklanki ciepłej wody, przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia napój przelać do blendera i wszystko dokładnie miksować, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksować. Napój powolutku odcedzić przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy. Delikatnie przyciskać, tak by nic się nie zatkało. Im wolniej i dokładniej napój zostanie odsączony, tym będzie gładszy. Przelać do dzbanka i dolać 2 pozostałe szklanki wody, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Do smaku dodać cukier i ekstrakt wanilii. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z lodem.

powrót

Podobne przepisy

Woda rabarbarowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Recyklingowa lemoniada z ogórków
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Pink Lady z malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Koktajl jarmużowy
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.