Emeril Lagasse

Horchata


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska, Kuchnia meksykańska

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek ryżu

1 szklanka blanszowanych migdałów

½ łyżeczki mielonego cynamonu

skórka limonki (tylko kolorowa część) do smaku

3 szklanki gorącej wody plus 4 szklanki zimnej wody

1-1 ½ szklanki cukru do smaku

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ryż zmielić w młynku lub blenderze. Przy wykonywaniu tej czynności nie należy się spieszyć. Im lepiej będzie zmielony ryż, tym lepsza będzie sama horchata. Zmielony ryż przenieść do miski lub dzbanka. Dodać migdały, cynamon i skórkę limonki. Dolać 3 szklanki ciepłej wody, przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia napój przelać do blendera i wszystko dokładnie miksować, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksować. Napój powolutku odcedzić przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy. Delikatnie przyciskać, tak by nic się nie zatkało. Im wolniej i dokładniej napój zostanie odsączony, tym będzie gładszy. Przelać do dzbanka i dolać 2 pozostałe szklanki wody, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Do smaku dodać cukier i ekstrakt wanilii. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z lodem.

powrót

Podobne przepisy

Imbirówka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lassi z rzeżuchy
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostry koktajl z ostrygami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Horchata
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Arbuz z wódką
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Kawa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.