Marta Dymek

Horchata


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu namoczonego przez noc wraz z 1 laską cynamonu

1 szklanka mleczka kokosowego

2 kostki czekolady

6 suszonych daktyli, bez pestek

ziarna z 1 laski wanilii

 

do podania: lód

Przygotowanie:

Namoczony ryż oraz cynamon odcedzić i wrzucić do blendera kielichowego, miski lub wysokiego naczynia blendera. Wlać 2 szklanki wody i miksować przez 1 minutę na średnich obrotach – ryż nie powinien stać się zbyt drobny, bo wtedy w horchacie pozostanie wyczuwalny proszek.
Dwukrotnie przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić. Czekoladę oraz daktyle posiekać. W małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, daktyle oraz wanilię i mieszać aż do rozpadnięcia się daktyli oraz zagotowania mleczka.
Gorące mleczko przelać do cynamonowej wody ryżowej i ponownie zmiksować. Podawać z lodem lub na gorąco, tak jak kakao.

powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Negroni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Lassi z rzeżuchy
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Shake domowy z mango
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.