Marta Dymek

Horchata


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu namoczonego przez noc wraz z 1 laską cynamonu

1 szklanka mleczka kokosowego

2 kostki czekolady

6 suszonych daktyli, bez pestek

ziarna z 1 laski wanilii

 

do podania: lód

Przygotowanie:

Namoczony ryż oraz cynamon odcedzić i wrzucić do blendera kielichowego, miski lub wysokiego naczynia blendera. Wlać 2 szklanki wody i miksować przez 1 minutę na średnich obrotach – ryż nie powinien stać się zbyt drobny, bo wtedy w horchacie pozostanie wyczuwalny proszek.
Dwukrotnie przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić. Czekoladę oraz daktyle posiekać. W małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę, daktyle oraz wanilię i mieszać aż do rozpadnięcia się daktyli oraz zagotowania mleczka.
Gorące mleczko przelać do cynamonowej wody ryżowej i ponownie zmiksować. Podawać z lodem lub na gorąco, tak jak kakao.

powrót

Podobne przepisy

Smoothie przeciwstarzeniowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Słoneczny koktajl z brzoskwini i melona z sosem truskawkowym
Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Lemoniada
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Krem z czarną porzeczką
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Imbirówka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ajran
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.