Horchata

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 łyżek białego długoziarnistego ryżu

1¼ szklanki blanszowanych migdałów

1 laska cynamonu o długości 2,5 cm

1 szklanka cukru

duża szczypta soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem zetrzyj na proszek ryż w młynku do przypraw. Przenieś do dużej miski, dodaj migdały i cynamon. Wlej około 600 ml gorącej wody, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 6 godzin.

Wyciągnij laskę cynamonu. Miksuj składniki blenderem przez około 4 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 szklanki wody i miksuj przez kilka sekund. Na dużej misce umieść duże sito z 3 warstwami gazy. Powoli przelewaj przez nie mieszankę, delikatnie dociskając, żeby łatwiej przechodziło. Następnie zbierz rogi gazy i wyciśnij pozostały płyn. Wymieszaj z cukrem i solą, aż składniki się złączą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Przykryj i umieść w lodówce. Przed podaniem wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Bezalkoholowa pinakolada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Ajran
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Drink Kalkuta Mary
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mrożona herbata
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.