Horchata

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Horchata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 łyżek białego długoziarnistego ryżu

1¼ szklanki blanszowanych migdałów

1 laska cynamonu o długości 2,5 cm

1 szklanka cukru

duża szczypta soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem zetrzyj na proszek ryż w młynku do przypraw. Przenieś do dużej miski, dodaj migdały i cynamon. Wlej około 600 ml gorącej wody, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 6 godzin.

Wyciągnij laskę cynamonu. Miksuj składniki blenderem przez około 4 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 szklanki wody i miksuj przez kilka sekund. Na dużej misce umieść duże sito z 3 warstwami gazy. Powoli przelewaj przez nie mieszankę, delikatnie dociskając, żeby łatwiej przechodziło. Następnie zbierz rogi gazy i wyciśnij pozostały płyn. Wymieszaj z cukrem i solą, aż składniki się złączą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Przykryj i umieść w lodówce. Przed podaniem wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z mango i mleka kokosowego
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ostry koktajl z ostrygami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piwo jabłkowo-imbirowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Negroni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.