Piotr Przykaza

Horapa - owoce morza z makaronem udon


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Horapa - owoce morza z makaronem udon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ szklanki oleju (najlepiej z orzechów ziemnych, ale może być jakikolwiek inny warzywny, nie oliwa)

2 cebule

zielona fasolka

brokuły (im więcej kolorów tym potrawa bardziej barwna)

5 kropli sosu rybnego

1 łyżka sosu jasnego sojowego

2-3 łyżki sosu ostrygowego

1-2 ząbki czosnku

kalmary

kraby ośmiorniczki

małże

krewetki

makaron udon

świeża bazylia tajska

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w plastry, smażyć na odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Dodać kolorowe warzywa (fasolka zielona, brokuły, papryka) i smażyć również 2-3 minuty aż warzywa będą al dente (lekko przysmażone, ale surowe w środku). Następnie dodać sosy: 5 kropli sosu rybnego, odrobina jasnego sosu sojowego, sos ostrygowy (3, 4 razy więcej niż sojowego). Z sosami proszę ostrożnie, bo są bardzo słone. Pokroić czosnek w plasterki, dodać. Wrzucić do tego owoce morza, makaron udon. Jak wszystko zrobi się gorące udekorować poszatkowaną świeżą tajską bazylią. Dla dodatkowego efektu można dodać kiełki sojowe.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.