Rick Stein

Homarce z estragonem i anyżówką


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Irlandzkie wakacje (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Homarce z estragonem i anyżówką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 dużych lub 24 mniejsze ugotowane homarce (langustynki)

2 małe szalotki

½ łyżki (7,5 ml) posiekanego estragonu

½ łyżki (7,5 ml) posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon

1 łyżeczka (5 ml) ciemnego sosu sojowego

6 łyżek (90 ml) oliwy Extra Vergine

1 łyżka (15 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) anyżówki (Pernod

Pastis)

50g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Szalotki drobno posiekać. Przekroić homarce wzdłuż. Wyjąć żołądki, łyżeczką wyjąć zawartość głów i przełożyć do miseczki. Dodać szalotki, estragon, natkę, musztardę, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać grill. Stopić masło. Homarce ułożyć na blasze przekrojoną stroną do góry i za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem. Posypać solą i pieprzem i opiekać pod grillem ok. 2-3 minut aż będą gorące. Ułożyć homarce w stosiki na 4 talerzach i polać sosem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.