Homarce thermidor

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Homarce thermidor
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Beszamel:

pół litra mleka

50 g masła

50 g mąki

pół cebuli

5 goździków

2 liście laurowe

16 dużych homarców

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

świeży estragon

natka kopru włoskiego

odrobina whiskey/brandy

1 łyżeczka musztardy

pieprz kajeński

świeżo starty parmezan

bułka tarta

pieprz i sól



Przygotowanie:

Homarce oczyścić i obrać ze skorupek. Nie wyrzucać głów. Goździki i liście laurowe umieścić w nacięciach wykonanych w połówce cebuli, którą następnie włożyć do garnka z mlekiem. Mleko zagotować i zdjąć z gazu. Odstawić na pół godziny. Po upływie 30 minut wyjąć cebulę. Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, powoli dodawać mleko ciągle mieszając. Po wlaniu mleka zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu, by sos nie miał grudek. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z dodatkiem masła. Włożyć głowy homarców oraz posiekany czosnek. Z głów wycisnąć jak najwięcej soku. Smażyć przez kilka minut. Wyrzucić głowy i dodać obrane homarce. Po pół minuty doprawić pieprzem i dodać kilka kropel whiskey lub brandy. Dodać beszamel i świeże zioła (natkę kopru włoskiego i estragon) oraz łyżeczkę musztardy. Doprawić pieprzem kajeńskim. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Homarce w beszamelu posypać świeżo startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200°C.



© Mitch Tonks i Matt Dawson





Opracowano na podstawie programu \"Mitch i Matt idą na ryby\"

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.