Homar w lekkim bulionie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Homar w lekkim bulionie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 homary po ok. 650 g

3 łyżki masła

pokrojona cebula

2 łyżki koniaku

12 czubków szparagów

12 plastrów żółtej cukinii

6 przepołowionych rzodkiewek

ćwierć miarki groszku

sól i pieprz

sok cytrynowy do smaku

łyżka posiekanej trybuli

 

Przygotowanie:

Nalać wody na kilka centymetrów do dużego garnka. Zagotować, wrzucić homary i parować przez 4 minuty. Odlać i spłukać zimną wodą, żeby można je było oprawiać. Obrać mięso, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki (powinniśmy uzyskać w całości mięso z 4 szczypiec i 2 ogonów, które można przeciąć wzdłuż). Zachować 12 odnóży. Zachować pancerzyki, wyrzucić tułów). Rozdrobnić pancerzyki tłuczkiem lub w malakserze. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni i zeszklić cebulę. Wmieszać przecier pomidorowy i pancerzyki. Zalać koniakiem i podpalić. Kiedy zgaśnie, zalać 3 miarkami wody i odgotować całość o połowę. Wycisnąć cały sok i wlać go na patelnię. W trakcie redukowania sosu ugotować warzywa, osobno, w posolonej wodzie, do fazy al dente ? od 30 sekund do 2 minut, zależnie od rodzaju. Przekładać od razu na cedzak i wrzucać do lodowatej wody, żeby zachowały barwę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.