Homar w lekkim bulionie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Homar w lekkim bulionie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 homary po ok. 650 g

3 łyżki masła

pokrojona cebula

2 łyżki koniaku

12 czubków szparagów

12 plastrów żółtej cukinii

6 przepołowionych rzodkiewek

ćwierć miarki groszku

sól i pieprz

sok cytrynowy do smaku

łyżka posiekanej trybuli

 

Przygotowanie:

Nalać wody na kilka centymetrów do dużego garnka. Zagotować, wrzucić homary i parować przez 4 minuty. Odlać i spłukać zimną wodą, żeby można je było oprawiać. Obrać mięso, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki (powinniśmy uzyskać w całości mięso z 4 szczypiec i 2 ogonów, które można przeciąć wzdłuż). Zachować 12 odnóży. Zachować pancerzyki, wyrzucić tułów). Rozdrobnić pancerzyki tłuczkiem lub w malakserze. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni i zeszklić cebulę. Wmieszać przecier pomidorowy i pancerzyki. Zalać koniakiem i podpalić. Kiedy zgaśnie, zalać 3 miarkami wody i odgotować całość o połowę. Wycisnąć cały sok i wlać go na patelnię. W trakcie redukowania sosu ugotować warzywa, osobno, w posolonej wodzie, do fazy al dente ? od 30 sekund do 2 minut, zależnie od rodzaju. Przekładać od razu na cedzak i wrzucać do lodowatej wody, żeby zachowały barwę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.