Hiszpański hot pot z królikiem

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański hot pot z królikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik

1 duży kawałek pancetty

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 hiszpańska cebula

2 liście laurowe

3 filiżanki bulionu drobiowego

odrobina octu

odrobina wytrawnego sherry

borowiki

szafran

tymianek

sól

pieprz

oliwa

ciasto drożdżowe

 

 

Przygotowanie:


Podziel królika na niewielkie porcje i przypraw je obficie solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej kawałki mięsa. Nie kładź wszystkich na raz, bo obniży się temperatura patelni i mięso zacznie się dusić. Pokrój pancettę w grube plastry, a następnie w kostkę. Przekręć porcje królika, żeby równomiernie się usmażyły. Zdejmij mięso i podsmaż drugą porcję wraz z boczkiem. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy skórka zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój seler naciowy, cebulę i marchewkę w plastry i usmaż je na wytopionym tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i dwa liście laurowe. Zamieszaj. Dodaj garść pokrojonych borowików. Polej wszystko odrobiną octu i Manzanillą. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej jeszcze trochę bulionu. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz, aż danie będzie złociste i chrupiące. Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw na kolejne 4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu połam chlebek na kawałki i podawaj z gulaszem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.