Gary  Mehigan

Hiszpański gulasz wieprzowy z ciecierzycą


Przepis z programu Męski weekend dzień matki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Hiszpański gulasz wieprzowy z ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki ciecierzycy albo tyle samo suszonej

moczonej przez 2 godziny w wywarze wołowym

2 duże kiełbaski chorizo

100g szynki jamon albo parmeńskiej

pokrojonej w kostkę

100g pokrojonej w kostkę pancetty

100g pokrojonego w kostkę salami

100g morcilly (hiszpańskiej kaszanki - dowolnie)

100g sobrasady

5 ząbków czosnku w plasterkach

1 pęczek posiekanego tymianku

5 szalotek pokrojonych w ćwiartki

1 pęczek posiekanej natki (do podania)

oliwa z pierwszego tłoczenia (do smażenia)

ok. 1 l wywaru wołowego

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu smażyć na silnym ogniu chorizo, jamon, pancettę, salami, morcillę i sobrasadę, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucić czosnek, tymianek, szalotki i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać ciecierzycę, smażyć przez 2 minuty. Wlać litr wywaru i dusić co najmniej godzinę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.