Jacques Pépin

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Natrzeć 4 dobrze opieczone kromki wiejskiego chleba dużym ząbkiem czosnku. Przekroić na pół dojrzały pomidor i wycisnąć sok z pestkami. Natrzeć energiczne pomidorem kromki, aby pokryć chleb miąższem. (Zrobić to tuż przed podaniem, bo pomidor zwilża tost). Skropić dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać grubą solą, najlepiej morską. Podawać z plastrami szynki serrano, prosciutto lub kiełbasą chorizo. Do tej przystawki najlepiej pasuje wino Rioja.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.