Jacques Pépin

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Natrzeć 4 dobrze opieczone kromki wiejskiego chleba dużym ząbkiem czosnku. Przekroić na pół dojrzały pomidor i wycisnąć sok z pestkami. Natrzeć energiczne pomidorem kromki, aby pokryć chleb miąższem. (Zrobić to tuż przed podaniem, bo pomidor zwilża tost). Skropić dobrej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia i posypać grubą solą, najlepiej morską. Podawać z plastrami szynki serrano, prosciutto lub kiełbasą chorizo. Do tej przystawki najlepiej pasuje wino Rioja.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.