Marieta  Marecka

Herbatniki kakaowo-czekoladowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Herbatniki kakaowo-czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

230 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

4 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa lub 160 g rozpuszczonej czekolady

6 łyżek cukru pudru

175 g dobrego, miękkiego masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników wyjdzie nam ok. 40 herbatników. Masło ucieramy w misce mikserem, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy kakao, sól, krem czekoladowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystko ładnie się połączy. Dosypujemy mąkę i ręką zagniatamy szybko ładne, lśniące ciasto, które po chwili zacznie odchodzić od rąk, będzie gładkie i przyjemne w dotyku. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej przez folię, bo ciasto jest bardzo delikatne i lekko klejące. Wycinamy najlepiej okrągłe kształty, bo podczas pieczenia lekko ciastka rozjeżdżają się na boki i trudno otrzymać kanciaste kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do przestygnięcia, po chwili możemy je przełożyć na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.