Delia  Smith

Herbatniki czekoladowo-migdałowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Herbatniki czekoladowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag masła

7 dag cukru damerara

łyżka syropu cukrowego

10 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli

10 dag płatków owsianych

4 dag siekanych migdałów

drobno pokrojona ciemna czekolada

 

 

Przygotowanie:


Masło, cukier i syrop podgrzewamy w rondelku, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, mieszamy z płatkami, połową migdałów i czekolady. Sypkie składniki łączymy z masłem. Mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Formujemy ciasteczka. Posypujemy pozostałą czekoladą i migdałami. Pieczemy kwadrans w temperaturze 160 stopni. Migdały i czekoladę można zastąpić rodzynkami i orzechami laskowymi, morelami i orzechami pecan, suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi itp.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.