Herbata po marokańsku

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Herbata po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

herbata „gunpowder” lub inna zielona

wrzątek

świeża mięta (liście

bez długich łodyżek)

cukier do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wsypać herbatę do dzbanka (3 łyżki na duży dzbanek, czyli 5-6 szklanek). Wlać pół filiżanki wrzątku. Pozostawić przez 10 sekund, żeby listki herbaty się rozwinęły. Wylać wodę. Dodać do dzbanka miętę i cukier. Napełnić dzbanek wrzątkiem. Zaparzać przez kilka minut (kto woli mocniejszą herbatę – może ją doprowadzić do wrzenia i na kilka minut odstawić). Nie mieszać. Rozlać napar do 3 - 4 szklanek. Wlać z powrotem do dzbanka, żeby smaki się przenikały.

powrót

Podobne przepisy

Lemoniada z trawy cytrynowej i imbiru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Aromatyczny kompot z gruszek alistaira little
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Martini różane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bąbelki o smaku pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Madhubanka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Karollo

25.02.2011 09:19


Warszawa

CYTUJ

Zrobiłem sobie tą herbatę z zilonej cejlońskiej dilmah i wyszła super :) Uwielbiam takie eksperymenty ze smakiem :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.