Anjum  Anand

Herbata po kaszmirsku


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Herbata po kaszmirsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 łyżeczek liściastej kaszmirskiej herbaty

5 strączków kardamonu

tylko nasiona

3 gwiazdki anyżu

½ kawałka kory cynamonu

2,5 litra wody

2 litry mleka

5 łyżek cukru

2 łyżki syropu z płatków róży albo wody różanej

 

 

Przygotowanie:


Wsypać herbatę i przyprawy do dużego garnka. Wlać 2,25 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować około pół godziny, aż ubędzie jedna trzecia płynu. Dodać resztę wody, mleko i cukier i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 4-5 minut. Dodać syrop różany i dokładnie wymieszać. Przecedzić napój przez drobne sito i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Domowa oranżada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Shot biało-czerwony
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Imbirówka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lemoniada z ogórkiem i miętą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Malinowe mojito
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl melonowy
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.