Paul Merret

Herbata i półkruche ciastka


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Herbata i półkruche ciastka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciastka

225 g mąki

1 łyżeczka winianu potasu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

25 g masła

1 jajko

15 g cukru

150 ml mleka

mleko

dżem truskawkowy, skondensowana śmietana



Herbata

5 łyżeczek herbaty liściastej

woda



Do herbaty cukier, mleko, cytryna



Przygotowanie ciastek

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Przesiać do miski mąkę, sól, winian potasu i sodę. Dodać masło i wcierać palcami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Zrobić dołek, wbić jajko i dodać cukier. Wszystko razem wymieszać palcami. Wlać mleko i wyrobić zwarte ciasto. Wyjąć ciasto na blat, grubo rozwałkować i okrągłą foremką wykroić 8 ciastek. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować wierzch ciastek mlekiem. Wstawić ciastka do piekarnika i piec 10 minut. Jeszcze ciepłe ciastka przekroić w poprzek na pół i przełożyć śmietaną i dżemem.



Przygotować herbatę

Wyparzyć imbryk wrzątkiem. Wsypać herbatę do ogrzanego imbryka, zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia na 5 minut. Rozlać herbatę do filiżanek, odcedzając fusy i serwować z cukrem, mlekiem i cytryną. Ułożyć ciastka na paterze i podać do herbaty.





© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.