Antony Worrall Thompson

Harissa


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harissa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 g suszonych papryczek chili (tych średniej wielkości

z warzywniaka a nie ze sklepów z orientalnym jedzeniem)

namoczonych na noc

8 ząbków czosnku

½ łyżki mielonych nasion kolendry

1 łyżka mielonego kminu

2 łyżki posiekanych listków mięty

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

½ łyżki soli kamiennej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka cukru

2 łyżki oliwy extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu gotować papryczki w niewielkiej ilości wody przez dwie minuty, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę do moczenia. Odcedzić. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze na gładką pastę. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się nasion. Przełożyć do wysterylizowanego słoiczka. Na wierzch nalać cienką warstewkę oliwy, aby zabezpieczyć harissę przed dostępem powietrza. Przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu uzupełnić oliwę na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Chutney z daktyli i tamaryndowca
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.