Si King

Harira - marokańska zupa


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira - marokańska zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

300 g krzyżówki wołowej

pokrojonej na małe kawałki

1 posiekana cebula

2 drobno pokrojone gałązki selera naciowego

2 marchewki

pokrojone na małe kawałki

100 g czerwonej soczewicy

100 g zielonej soczewicy

100 g ryżu

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

spora szczypta szafranu

3 łyżeczki mielonego kminu

puszka (400 g) ciecierzycy

przepłukanej i odsączonej

200 g pomidorów z puszki

pokrojonych

2 litry bulionu wołowego

100 g wermiszelu

150 g fasolki szparagowej

pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki

sok z połówki cytryny

pęczek świeżej kolendry (posiekać)

pęczek natki pietruszki (posiekać)

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać połowę oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso na rumiano, następnie wyjąć je i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, seler i marchewki, aż zmiękną. Wyjąć z rondla i odłożyć. Wlać resztę oliwy i wsypać oba rodzaje soczewicy i ryż, dodać czosnek, cynamon, szafran i mielony kmin. Włożyć ciecierzycę i pomidory, wlać bulion, dodać obsmażone mięso i warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Dodać wermiszel i fasolkę szparagową, wymieszać. Po pięciu minutach wcisnąć sok z cytryny i dodać kolendrę i natkę pietruszki. Podawać z ciepłym chlebem, miseczką daktyli i miseczką harissy.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.