Harira - marokańska zupa

Harira - marokańska zupa
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g krzyżówki wołowej
  • pokrojonej na małe kawałki
  • 1 posiekana cebula
  • 2 drobno pokrojone gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • pokrojone na małe kawałki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta szafranu
  • 3 łyżeczki mielonego kminu
  • puszka (400 g) ciecierzycy
  • przepłukanej i odsączonej
  • 200 g pomidorów z puszki
  • pokrojonych
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 100 g wermiszelu
  • 150 g fasolki szparagowej
  • pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek świeżej kolendry (posiekać)
  • pęczek natki pietruszki (posiekać)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać połowę oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso na rumiano, następnie wyjąć je i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, seler i marchewki, aż zmiękną. Wyjąć z rondla i odłożyć. Wlać resztę oliwy i wsypać oba rodzaje soczewicy i ryż, dodać czosnek, cynamon, szafran i mielony kmin. Włożyć ciecierzycę i pomidory, wlać bulion, dodać obsmażone mięso i warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Dodać wermiszel i fasolkę szparagową, wymieszać. Po pięciu minutach wcisnąć sok z cytryny i dodać kolendrę i natkę pietruszki. Podawać z ciepłym chlebem, miseczką daktyli i miseczką harissy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA