Si King

Harira - marokańska zupa


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira - marokańska zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy

300 g krzyżówki wołowej

pokrojonej na małe kawałki

1 posiekana cebula

2 drobno pokrojone gałązki selera naciowego

2 marchewki

pokrojone na małe kawałki

100 g czerwonej soczewicy

100 g zielonej soczewicy

100 g ryżu

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

spora szczypta szafranu

3 łyżeczki mielonego kminu

puszka (400 g) ciecierzycy

przepłukanej i odsączonej

200 g pomidorów z puszki

pokrojonych

2 litry bulionu wołowego

100 g wermiszelu

150 g fasolki szparagowej

pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałki

sok z połówki cytryny

pęczek świeżej kolendry (posiekać)

pęczek natki pietruszki (posiekać)

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać połowę oliwy i na dużym ogniu obsmażyć mięso na rumiano, następnie wyjąć je i odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, seler i marchewki, aż zmiękną. Wyjąć z rondla i odłożyć. Wlać resztę oliwy i wsypać oba rodzaje soczewicy i ryż, dodać czosnek, cynamon, szafran i mielony kmin. Włożyć ciecierzycę i pomidory, wlać bulion, dodać obsmażone mięso i warzywa, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Dodać wermiszel i fasolkę szparagową, wymieszać. Po pięciu minutach wcisnąć sok z cytryny i dodać kolendrę i natkę pietruszki. Podawać z ciepłym chlebem, miseczką daktyli i miseczką harissy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.