Hamburgery
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 1 jajko
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 pęczek pietruszki
  • świeża kolendra
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki uprażonego kminu rzymskiego

Dodatki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso zmielić. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła i skórkę cytrynową posiekać, czosnek rozetrzeć. Do mięsa dodać przygotowane składniki, kmin, sok cytrynowy, sól, pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować hamburgery i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Podawać z bułkami orkiszowymi, plastrami pomidora, ogórka konserwowego, piórkami cebuli i domowym ketchupem.

Przygotowanie ketchupu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a potem podgrzać w garnku, by sos odparował. Schłodzić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA