Haluvas nisticimo

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Haluvas nisticimo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka płatków migdałów

uprażonych

1 szklanka semoliny

1 szklanka cukru

 

 

Przygotowanie:


Odłóż 2 łyżki migdałów do dekoracji. Pozostałe migdały wymieszaj z semoliną w garnku. Wstaw na ogień i chwilę podsmaż. Dodaj 5 szklanek wody i cały czas mieszając gotuj, aż zacznie gęstnieć. Dodaj cukier i gotuj dalej. Wrzuć kryształki mastiki i łyżeczkę cukru do moździerza i dobrze utłucz. Dodaj do garnka z semoliną. Jeżeli chcesz możesz zastąpić mastiki wodą różaną. Dokładnie wymieszaj i zwiększ ogień do średniego. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj aż zaczną się formować bąbelki.
Przelej masę do nasmarowanej oliwą formy do babki. Ostudź i wstaw do lodówki na jakąś godzinę.
Wyjmij z formy, ozdób odłożonymi migdałami i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.