Agnieszka Kręglicka

Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

0,5 kg mąki

2 łyżki oleju

Nadzienie

250 g posiekanych surowych krewetek koktajlowych

250 g mielonej wieprzowiny

1 cebula pokrojona w kostkę

po łyżce: sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego

po łyżeczce: tartego korzenia imbiru, posiekanego szczypioru

Przygotowanie:

Składniki farszu wymieszać. Można stosować samą wieprzowinę lub same krewetki lub zastąpić wieprzowinę kurczakiem.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z mięsnym nadzieniem.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić surowe pierogi od spodu, zalać gorącą wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem, aż będą gotowe. Podawać z sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.