Gulasz z polentą

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gulasz z polentą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


To danie łączy składniki i pomysły typowe dla trzech regionów, zachowując włoski charakter. Polenta pochodzi z północy, scottiglia to gulasz z różnych rodzajów mięs, typowy dla Toskanii, a “alla spianatora” to sposób jedzenia rodem z Abruzzi, gdzie na specjalny, okrągły stół lub deskę wylewa się rzadką polentę, a na środek nakłada górę gulaszu. Ludzie siadają wokół stołu, uzbrojeni w widelce i wspólnie jedzą. To prawdziwa potrawa biesiadna.





Gulasz:

2,2 kg różnych mięs: wieprzowiny, jagnięciny, królika i dzika

100 ml oliwy

4 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

2 duże marchewki

3 ząbki czosnku

200 ml czerwonego wina

1 łyżka jagód jałowca

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

4 listki szałwii

1 łyżka listków rozmarynu

1,5 kg krojonych pomidorów (z puszki)

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i świeżo zmielony pieprz

2 liście laurowe



Polenta:

3 litry wody

20 g soli

600 g polenty błyskawicznej

250 g sera fontina lub taleggio

100 g świeżo startego parmezanu

100 g niesolonego masła



Przygotowanie:

Przygotować gulasz: mięso pokroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę, marchew, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i czosnek. Smażyć aż będą miękkie, około 7 minut, następnie wrzucić mięso. Obsmażać mięso ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, około 8 – 10 minut. Potem wlać wino i zmniejszyć płomień, by płyn tylko mrugał. Dodać jagody jałowca, ziarna pieprzu, szałwię, rozmaryn, liście laurowe i krojone pomidory, zamieszać i gotować 5 minut, następnie dodać gałkę muszkatołową i koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem przez 1 – 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso jest już gotowe, przyrządzić polentę: w dużym garnku zagotować wodę i osolić. Wsypać polentę i mieszając gotować około 5 minut, aż masa będzie gęsta i gładka (Uwaga: mieszanina będzie gwałtownie bulgotać.) Pokroić fontinę lub taleggio w kostkę. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić sery i masło i energicznie wymieszać. Postawić garnek z powrotem na kuchenkę i trzymać w cieple na bardzo małym ogniu. Zawołać wszystkich do stołu. Wylać polentę na stół lub dużą deskę, w środku zrobić dołek. Spróbować gulaszu, ew. doprawić do smaku i wylać pośrodku polenty. Buon appetito!



powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.