Gulasz z ośmiornicy

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Gulasz z ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 grubo pokrojone marchewki

2 grubo posiekane duże cebule

2 pory grubo pokrojone

2 ząbki czosnku grubo pokrojone

butelka czerwonego wina

najlepiej z Bordeaux

500 g oczyszczonej ośmiornicy

1 ziemniak

obrany

puszka pomidorów bez skórki

3 łodyżki tymianku

1 łodyżka rozmarynu

100 g czarnych oliwek Kalamata

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i podsmaż na niej warzywa. Wlej czerwone wino i gotuj, aż zredukuje się o jedną czwartą swojej objętości. Dodaj ośmiornicę i ziemniaka w całości i gotuj wszystko przez godzinę. Żeby sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa, nakłuj nożem ziemniaka. Jeśli łatwo w niego wejdzie, będzie to znaczyło, że ośmiornica jest ugotowana. Wyjmij ziemniaka, dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i resztą oliwy z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.