Gulasz z ośmiornicy

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Gulasz z ośmiornicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 grubo pokrojone marchewki

2 grubo posiekane duże cebule

2 pory grubo pokrojone

2 ząbki czosnku grubo pokrojone

butelka czerwonego wina

najlepiej z Bordeaux

500 g oczyszczonej ośmiornicy

1 ziemniak

obrany

puszka pomidorów bez skórki

3 łodyżki tymianku

1 łodyżka rozmarynu

100 g czarnych oliwek Kalamata

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i podsmaż na niej warzywa. Wlej czerwone wino i gotuj, aż zredukuje się o jedną czwartą swojej objętości. Dodaj ośmiornicę i ziemniaka w całości i gotuj wszystko przez godzinę. Żeby sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa, nakłuj nożem ziemniaka. Jeśli łatwo w niego wejdzie, będzie to znaczyło, że ośmiornica jest ugotowana. Wyjmij ziemniaka, dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i resztą oliwy z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.