Marta Dymek

Gulasz z kalarepy ze śliwkami kalifornijskimi


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 587

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

12 śliwek kalifornijskich

1 szklanka mocnej, gorącej herbaty

1 cebula

2 papryki czerwone

1 marchew / 150 g

2 kalarepy / 500 g

olej

1 łyżeczka cynamonu, zmielonego

¼ łyżeczki kuminu, zmielonego

1 puszka pomidorów

1 szklanka bulionu

sól i czarny pieprz

na koniec 1 - 2 łyżki soku z cytryny

 

do podania: kolendra, płatki migdałów

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namoczyć w herbacie i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchew w pół talarki, a kalarepy w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie odsączyć śliwki, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z kuminem oraz cynamonem. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać pomidory i bulion. Przykryć i gotować przez 20 minut.
W międzyczasie migdały podprażyć, kolendrę posiekać. Gotowy gulasz podawać z migdałami oraz kolendrą i ulubioną kaszą, ryżem lub kuskusem.









powrót

Podobne przepisy

Marchewkowy gravlax
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pasztet cukiniowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.