Gary  Rhodes

Gulasz z kalafiora


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Gulasz z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kalafior

2 średnie marchewki

4 łyżki stołowe oliwy

1 cebula w talarkach

1 liść laurowy

gałązka tymianku

150 ml białego wina

150 ml wody

sok z ½ cytryny

sól i pieprz

75 g masła

2 dokładnie rozgniecione ząbki czosnku

cukier do smaku

posiekana natka

 

 

Przygotowanie:


Dużego kalafiora podziel na różyczki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Gdy zmięknie, wyjmij łyżką cedzakową na durszlak. Zostaw, żeby dobrze obciekł. Obierz marchewki. Wytnij głębokie żłobki. Pokrój w cienkie plasterki. Do rondla wlej oliwę. Dorzuć marchew, cebulę, liść laurowy i gałązkę tymianku. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wlej białe wino. Gotuj na małym ogniu, aż odparujesz ⅔ płynu. Wlej wodę, wyciśnij sok z ½ cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Na patelni rozgrzej 25 g masła. Smaż ugotowane różyczki kalafiora, aż będą złociste. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do rondla z warzywami. Dokładnie rozgniecione ząbki czosnku dorzuć do 50 g masła. Wymieszaj i włóż do warzyw. Dosyp szczyptę cukru i posiekaną natkę. Podawaj z rondla.

powrót

Podobne przepisy

Palak panir
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotlet z soczewicy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Gołka ze szpinakiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.