Tomasz Jakubiak

Gulasz z gęsich serduszek z plackiem ziemniaczanym i kolorową sałatką


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny

odsłon: 119

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg gęsich serc

por

seler naciowy

łyżka gęsiego smalcu

garść kurek

2 garści pieczarek

2 łyżki kaparów

2 łyżki pasty sambal oelek

4 laski cynamonu

2 świeże anyże

garść zielonego groszku

garść suszonej żurawiny

150 ml żubrówki

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

250 ml wody

pół szklanki czerwone fasoli

pół szklanki białej fasoli

garść groszku w strąkach

placek z ziemniaków:

1 kg ugotowanych ziemniaków

100 ml kefiru

garść długodojrzewającego sera

4 ząbki czosnku

150 ml klarowanego masła

szczypta soli

szczypta pieprzu

cytryna

garść świeżego lubczyku

sos:

garść orzechów ziemnych

łyżeczka pasty krewetkowej

łyżka sosu rybnego

limonka

3 ząbki czosnku

łyżka brązowego cukru

sałatka:

kalarepa

2 czerwone papryczki chilli

zielona papryczka chilli

marchew

 

Przygotowanie:

Serca oczyść z tłuszczu i pokrój na małe kawałki, smaż na smalcu.
Dodaj pokrojonego pora i seler. Gdy serca puszczą sok, dodaj pokrojone kurki i pieczarki w całości.
Następnie dodaj kapary, pastę sambal oelek, cynamon, anyż, zielony groszek, żurawinę.
Całość podlej żubrówką, dopraw solą i pieprzem. Dolej wody i duś na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, oraz resztę groszku dla podkreślenia koloru.
Obierz ziemniaki, ugotuj, dolej kefir i ugnieć na puree.
Na tarce zetrzyj ser i czosnek.
Przerzuć ziemniaki na patelnię, polej klarowanym masłem cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Dopraw solą i pieprzem. Polej sokiem z cytryny. Dodaj ser i czosnek. Całość wymieszaj i posyp lubczykiem.
W moździerzu utrzyj orzechy, dodaj pastę krewetkową z chilli, sos rybny, sok z limonki, czosnek i cukier. Całość wymieszaj.
Pokrój kalarepę w bardzo cienkie paski (julienne) i przełóż do miski. Dodaj posiekane papryczki chilli i marchew. Warzywa polej sosem i wymieszaj.
Podawaj gulasz z plackiem i sałatką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

L0RENZ

postów: 5

06.11.2015 11:09

CYTUJ

Ciekawe, ciekawe pewnie jak rodzina mnie odwiedzi to faktycznie trza bedzie to przygotowac.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.