Ricardo Larrivee

Gulasz z dorsza


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Gulasz z dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

pokrojone w piórka

2 łyżki stołowe oliwy

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 l obranych i poszatkowanych w cienkie plasterki ziemniaków

3 pomidory w plasterkach

60 ml czarnych oliwek

odcedzonych

pozbawionych pestek i drobno posiekanych

1 kg filetów z dorsza

250 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wstaw garnek rzymski o pojemności 3 l z pokrywką na co najmniej kwadrans do wody. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do 200°C. Kratkę ustaw na środku (patrz uwaga).
Na patelni na średnim ogniu smaż cebule na oliwie, aż będą brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć czosnek, smaż przez 1 minutę. Odstaw. Wyjmij garnek rzymski i pokrywkę. Na dnie garnka ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj połowę oliwek i pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj cebulę z czosnkiem. Ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Ułóż filety. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków, pomidorów i oliwek. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj naczynie i ustaw na środku piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz, aż ziemniaki będą miękkie, czyli przez ok. 1 godziny i 15 minut. Zostaw na kwadrans i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.