David Gaboriaud

Gulasz z czerwonych warzyw i piersi z kurczaka


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gulasze
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

odsłon: 638

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula czerwona

3 pomidory

1 papryka czerwona

50 g namoczonej soczewicy czerwonej

1 pierś z kurczaka (możesz też użyć indyka)

ser bułgarski np. sirene lub ser feta

łyżka posiekanej natki pietruszki

50 ml białego wytrawnego wina

sól

pieprz

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:

Soczewicę mocz w gorącej wodzie minimum 30 min przed gotowaniem. Dzięki temu skrócisz czas gotowania i po jedzeniu nie będzie Ci towarzyszyło uczucie ciężkości.

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. W garnku na łyżce oliwy z oliwek duś cebulę z papryką przez kilka minut. Dodaj pomidory, duś kolejne kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj soczewicę, wymieszaj z resztą składników tak by wchłonęła smak i zapach potrawy.

Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki, dodaj do garnka z warzywami, wymieszaj całość. Do dania dodaj wino, wymieszaj ponownie, gotuj kilka minut.

Przełóż porcję gulaszu na talerz, pokrusz trochę sera na wierzchu i dodaj posiekaną nać pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z czerwonych warzyw i piersi z kurczaka
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gulasze
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Gulasz wołowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Gulasze
Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gulasze
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.