Gary  Rhodes

Gulasz wołowy z zieloną papają


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Gulasz wołowy z zieloną papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g wołowiny na gulasz

jagnięcej łopatki

pokrojone na kawałki po 3 cm

szczypta tartej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżka sosu sojowego

4 łyżki oleju roślinnego

2 drobno posiekane cebule

1 zielona papryka pokrojoną w małą kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

1 grubo posiekany duży pomidor

1 duży ziemniak

450 g zielonej papai

1 łyżka przecieru pomidorowego

 

 

Przygotowanie:


Mięso doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminem. Domieszać sos sojowy.
Olej roślinny rozgrzać na dużym ogniu, w dużym żaroodpornym naczyniu. Cały czas mieszając, smażyć mięso, aż się zrumieni z wszystkich stron – około 5 minut. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zieloną paprykę, czosnek i pomidora. Wlać taką ilość gorącej wody, by pokryła mięso. Przykryć pokrywką i dusić ok. godziny, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. W tym czasie obrać ziemniaka, pokroić w grubą kostkę. Gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Papaję obrać i usunąć pestki. Pokroić na kawałki długości 3 cm. Ugotować na parze do miękkości.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać papaję, ziemniaki i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.