Laura Calder

Gulasz wołowy z marchewką


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gulasz wołowy z marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg pokrojonej wołowiny

sól i pieprz

200 g grubego boczku pokrojonego w paski

2 łyżki oleju

2 pokrojone

średnie cebule

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki octu z Jerez lub winnego

750 ml wytrawnego czerwonego lub białego wina

750 ml bulionu wołowego

1 liść laurowy

1 nać selera

1 pęczek pietruszki (związany)

1 pęczek tymianku (związany)

4 ziarna czarnego pieprzu

2 łyżki mąki kukurydzianej

1,5 kg dużych

pokrojonych marchewek

 

Przygotowanie:

Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Smaż boczek przez 7 min, a następnie odłóż na bok. Użyj połowy oleju i zeszklij cebule. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Odłóż tak jak boczek. Dolej oleju i przyrumień mięso z obu stron. Odłóż. Zdeglasuj rondel octem i przeczyść go. Kiedy ocet wyparuje, dolej wina. Teraz ułóż mięso, boczek, cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Zwiąż razem pietruszkę, tymianek, selera i ziarna pieprzu. Dodaj do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie rozprowadź nieco mąki kukurydzianej w odrobinie wywaru i dolej to do rondla. Gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Dodaj marchew i gotuj jeszcze przez pół godziny, aż zrobi się miękka. Wyrzuć ziołowy bukiet. Ostudź gulasz, przykryj go i wstaw na noc do lodówki. (Możesz też podać go od razu, ale lepiej smakuje następnego dnia). Przed podaniem zagotuj gulasz i odparuj go nieco.

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Zrazy wołowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

yourash

postów: 33

19.02.2011 02:53

CYTUJ

Wszystko ok, poza standardowym błędem występującym w niemal wszystkich przepisach tłumaczonych z języków zagranicznych. NIE MYLIĆ MĄKI KUKURYDZIANEJ ZE SKROBIĄ KUKURYDZIANĄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ta pierwsza jest żółta i poza mamałygą nie nadaję się do niczego innego. Skrobia kukurydziana (Corn starch, cornstarch) jest biała podobna do mąki ziemniaczanej, doskonale nadaję się do zagęszczania zup, sosów itp, gdyż pozbawiona jest smaku mąki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.