Gulasz wołowy z knedlami serowymi

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz wołowy z knedlami serowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

gulasz:

2 cebule

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 por

3 łyżki mąki

sól i pieprz

900 g mięsa wołowego na gulasz

6 łyżek oliwy

1 łyżka przecieru pomidorowego

600 ml czerwonego wina

600 ml bulionu wołowego

1 liść laurowy



knedle:

80 g zwykłej mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

65 g mąki słodowej (słodu jęczmiennego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 gałązki rozmarynu

150 g sera cheddar

175 ml mleka 3,2%

1 jajko

mąka do podsypania



Przygotowanie:

Cebulę obieramy i grubo siekamy. Marchew obieramy. Por przekrawamy wzdłuż, myjemy i osuszamy. Kroimy warzywa na kawałki 2 cm. Wsypujemy mąkę do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso kroimy w kostkę 2 cm, obtaczamy w mące. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, partiami wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy mięso na talerz, odstawiamy na bok. Do tego samego garnka wlewamy resztę oliwy, rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i mieszając smażymy, aż się lekko zezłocą. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy wino i mieszamy, zeskrobując przysmażone resztki z dna. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy bulion i wrzucamy liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Możemy też wstawić na 1,5 godziny do piekarnika 180°C. Przygotowujemy knedle: obrywamy listki rozmarynu i siekamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy mąki do miski. Dodajemy sól, rozmaryn i 100 g sera. Mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto, formujemy w kulę i rozpłaszczamy na grubość 3 cm. Foremką o średnicy 6 cm wykrawamy krążki ciasta, odkładamy na bok, zagniatamy resztki i znów wykrawamy. Smarujemy wierzch krążków rozkłóconym jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, kładziemy knedle na mięsie i posypujemy resztą sera. Wstawiamy garnek do piekarnika i pieczemy bez przykrycia 20-25 minut, aż knedle się zezłocą. Wyjmujemy, rozkładamy porcje na talerze i podajemy. Knedle możemy też upiec oddzielnie, jak bułeczki – kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika 220°C na 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

grazia1001

postów: 7

23.03.2015 17:50

CYTUJ

Przepis super.Jestem zachwycona.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.