Gulasz wołowy w grzanym winie

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gulasz wołowy w grzanym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kawałek cynamonu (10 cm)

1 gwiazdka anyżu

10 goździków

3 liście laurowe

3 szczypty startej gałki muszkatołowej

skórka obrana z całej pomarańczy

3 łyżki cukru

750 ml czerwonego wina (np. chianti)

2 łodygi selera naciowego

1 czerwona cebula

3 marchewki

1 główka czosnku

1,5 kg ogona wołowego

3 łyżki mąki

sól i świeżo zmielony pieprz

oliwa



Sałatka:

2 bulwy fenkułu

2 pomarańcze

1 cebula

oliwa

sok z cytryny

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C.

2. Wrzucić do rondla cynamon, anyż, goździki, liście laurowe, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy i cukier. Wlać wino i postawić na ogniu. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół, marchew obrać i ew. przekroić w poprzek, główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. Dorzucić warzywa do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut.

3. Ogon obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Obtoczyć w mące doprawionej solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku oliwę i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać wino z dodatkami, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 3 godziny.

4. Przygotować sałatkę: fenkuł przekroić wzdłuż, usunąć głąb i cienko pokroić, nać fenkułu posiekać. Pomarańcze okroić ze skóry i pokroić na cienkie półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Składniki sałatki wrzucić do miski, polać oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

5. Wyjąć mięso z piekarnika. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować chwilę bez pokrywki na małym gazie.

6. Rozłożyć mięso na talerze i podawać z sałatką.



powrót

Podobne przepisy

Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Perliczka faszerowana  kuskusem z duszonymi porami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.