David Gaboriaud

Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą


Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska

Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gulasz:

1 polędwiczka wieprzowa

1 marchewka pokrojona w kosteczkę

1 posiekana cebula

1 łyżka mąki

½ butelki piwa

woda lub rosół warzywny

knedliki:

500 g mąki krupczatki

1-2 bułki (najlepiej wczorajsze)

1 jajko

400 ml mleka

połowa saszetki proszku do pieczenia

kapusta duszona:

½ kapusty pekińskiej

1 łyżka kminku

ocet winny

 

Przygotowanie:

Pokroić mięso na drobne kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie przez 3 min, dodać mięso i smażyć na mocnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać marchewki i smażyć 2 minuty, aż puszczą sok. Dodać mąkę i starannie mieszać, tak by mąka się połączyła z resztą składników. Wlać piwo do połowy, dolać rosół lub wodę na poziome. Dusić na wolnym ogniu przez 45 min, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować kapustę - zdjąć pierwsze liście, pokroić kapustę wzdłuż na pół i posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie, doprawić, dodać kminek i wlać odrobinę wody. Dusić 15 min pod przykrywką, aż kapusta będzie al dente. Na koniec dodać kilka kropel octu.
Przygotować knedliki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto, ewentualnie dolać mleko, jeśli ciasto będzie za suche. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 20 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu pokroić w plasterki grubości kromki chleba. Podawać z gulaszem i kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.