Gulasz po neapolitańsku

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gulasz po neapolitańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek oliwy

1 mała cebula

500 g zadniej wołowiny (rumsztyk

udziec)

500 g żeberek wieprzowych

200 g włoskich kiełbasek lub surowej kiełbasy wieprzowej

200 ml czerwonego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 ml wody

3 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)

garść liści bazylii

sól i świeżo zmielony pieprz

makaron lub chleb do podania

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i grubo posiekać, wołowinę pokroić na kawałki średniej wielkości, żeberka podzielić na pół, kiełbasę pokroić na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucać partiami wołowinę, żeberka i kiełbasę i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę i wymieszać. Wlać wino, wymieszać i odparować jedną trzecią płynu. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy wodą i wlać do garnka. Dodać pomidory i bazylię, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym gazie przez 2 – 2,5 godziny, aż sos zrobi się gęsty i jedwabisty.
Mieszać od czasu do czasu i sprawdzać, czy się nie przypala, jeśli będzie za mało płynu, podlać winem lub wodą. Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

paplinka

postów: 1

02.08.2012 08:19

CYTUJ

pycha wychodzi rewelacyjnie

anton

postów: 1

05.02.2012 20:16

CYTUJ

hmmmm chyba brak mi słów... jak jest to dobry a jednocześnie prosty przepis po prostu poezja po włosku :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.