Gulasz meksykański

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Gulasz meksykański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

900 g wołowiny do duszenia, pokrojonej w kostkę

4 łyżki oleju rzepakowego

4 obrane cebule, pokrojone w piórka

10 obranych ząbków czosnku

2 czerwone papryki, usunięte nasiona, pokrojone w 2,5 cm kostkę

1 papryczka jalapeño, nasiona usunięte, rozgnieciona

2 łyżki sproszkowanego chilli

800 g całych pomidorów z puszki

389 ml puszka fasoli pinto albo czarnej, odsączona i opłukana

1 miarka mrożonej kukurydzy

1 pęczek posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Starannie obsmaż wołowinę. Najpierw osusz ją na papierowych ręcznikach kuchennych. Suche mięso lepiej się podsmaża. Na średnim do silnego ognia rozgrzej duży rondel o grubym dnie. Wlej dość tłuszczu, aby pokrył całe dno. Cienka warstwa nie wystarczy. Wrzuć tyle mięsa, żeby powstała jedna warstwa. Usmaż na brązowo ze wszystkich stron, dostosowując płomień, aby mięso skwierczało. Zwykle najlepszy jest średni ogień. Bądź cierpliwy, tylko teraz możesz wzbogacić smak o głęboki aromat przysmażenia, który później znajdziesz w sosie. Obsmażone mięso odłóż na talerz. Resztę wołowiny usmaż partiami. W razie potrzeby dolewaj olej. Do pustego, rozgrzanego rondla wrzuć cebulę, czosnek. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, zdrapując przysmażenia z dna. Smaż, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć czerwoną paprykę i papryczkę jalapeño. Dosyp chilli, dorzuć pomidory w z puszki, fasolę i mięso. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Gdy chcesz podawać, dorzuć mrożoną kukurydzę i kolendrę, wymieszaj i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.