Gulasz meksykański

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Gulasz meksykański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

900 g wołowiny do duszenia, pokrojonej w kostkę

4 łyżki oleju rzepakowego

4 obrane cebule, pokrojone w piórka

10 obranych ząbków czosnku

2 czerwone papryki, usunięte nasiona, pokrojone w 2,5 cm kostkę

1 papryczka jalapeño, nasiona usunięte, rozgnieciona

2 łyżki sproszkowanego chilli

800 g całych pomidorów z puszki

389 ml puszka fasoli pinto albo czarnej, odsączona i opłukana

1 miarka mrożonej kukurydzy

1 pęczek posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Starannie obsmaż wołowinę. Najpierw osusz ją na papierowych ręcznikach kuchennych. Suche mięso lepiej się podsmaża. Na średnim do silnego ognia rozgrzej duży rondel o grubym dnie. Wlej dość tłuszczu, aby pokrył całe dno. Cienka warstwa nie wystarczy. Wrzuć tyle mięsa, żeby powstała jedna warstwa. Usmaż na brązowo ze wszystkich stron, dostosowując płomień, aby mięso skwierczało. Zwykle najlepszy jest średni ogień. Bądź cierpliwy, tylko teraz możesz wzbogacić smak o głęboki aromat przysmażenia, który później znajdziesz w sosie. Obsmażone mięso odłóż na talerz. Resztę wołowiny usmaż partiami. W razie potrzeby dolewaj olej. Do pustego, rozgrzanego rondla wrzuć cebulę, czosnek. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, zdrapując przysmażenia z dna. Smaż, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć czerwoną paprykę i papryczkę jalapeño. Dosyp chilli, dorzuć pomidory w z puszki, fasolę i mięso. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Gdy chcesz podawać, dorzuć mrożoną kukurydzę i kolendrę, wymieszaj i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.