Anjum  Anand

Gulasz jagnięcy i kluseczki z kozieradką


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Gulasz jagnięcy i kluseczki z kozieradką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Gulasz:

3 łyżki oleju roślinnego

600 g jagnięciny, sprawionej i pokrojonej na małe kawałki

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 duża cebula, drobno posiekana

3 duże ząbki czosnku, obrane

4 cm kawałek korzenia imbiru, obrany

sól do smaku

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kminu

½ łyżeczki kurkumy

¼-½ łyżeczki sproszkowanego chilli

3 pomidory, zmiksowane na purée

300 ml wody

400 ml mleka kokosowego

1-2 łyżeczki soku z cytryny

1 mały batat, obrany i pokrojony a kawałki

1 łyżeczka garam masala

250 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i osączonej



Kluseczki:

100 g mąki pszennej razowej

50 g mąki z ciecierzycy

szczypta proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki cukru

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

2 łyżki suszonych liści kozieradki

szczypta kurkumy

1 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego

Do podania:

garść posiekanej świeżej kolendry



Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu olej. Dodać jagnięcinę i smażyć 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla i trzymać pod przykryciem. Do tego samego rondla wsypać nasiona gorczycy i smażyć pół minuty, aż zaczną strzelać. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Tymczasem zmiksować na pastę czosnek i imbir z odrobiną wody. Dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty, aż pasta się zrumieni. Dodać sól, cukier, mieloną kolendrę i kmin, kurkumę i chilli, i smażyć jeszcze 10 sekund. Dodać purée z pomidorów i 100 ml z odmierzonej wody, dokładnie wymieszać i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować 6-8 minut, często mieszając, do niemal całkowitego odparowania płynu. Tymczasem wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Zrobić z ciasta trzy wałeczki, podzielić każdy na sześć kawałków i utoczyć z nich kulki. Kiedy sos się zredukuje, wlać do rondla mleko kokosowe, sok z cytryny i resztę wody. Gotować pięć minut. Dodać batat i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i po sześciu minutach dodać kluseczki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze 6-7 minut, aż batat będzie miękki. Dodać garam masalę, odłożoną jagnięcinę i ciecierzycę, z powrotem przykryć i gotować jeszcze 4-5 minut, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Posypać świeżą kolendrą i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.