Guacamole z requesón i granatem

Guacamole z requesón i granatem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 60 g białej cebuli, drobno posiekanej
  • 160 ml soku z cytryny
  • 280 g pulpy z awokado
  • 40 g posiekanej kolendry
  • 30 g chili serrano, bez pestek, posiekanej, lub do smaku
  • 10 g czerwonych pestek granatu
  • 20 g requesón (meksykańskiego twarogu albo ricotty)
  • sól i pieprz do smaku
  • kukurydziane tortille, pokrojone w trójkąty i usmażone na chrupko
  • podpłomyki arabskie, pokrojone w trójkąty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz cebulę w soku cytryny na pół godziny, żeby zmiękła. Osącz i odstaw na bok.

Starannie rozetrzyj guacamole w misce lub w moździerzu. Dodaj kolendrę, cebulę i chili. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj guacamole na kolorowym daniu, przybrane pestkami granatu i pokruszonym requesónem. Podawaj z kukurydzianymi chrupkami i podpłomykami arabskimi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA