Tomasz Jakubiak

Grzyby zapiekane pod parmezanem z wędzonym twarogiem i surówką z pora


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 1385

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg borowików

cebula

3 ząbki czosnku

masło

3 gałązki szałwii i oregano

sól

pieprz

250 g wędzonego twarogu

łyżka bułki tartej

100 g suszonego twarogu

 

Surówka z pora:

2 pory

garść suszonych moreli

sok z cytryny

szczypta suszonego oregano

łyżka chrzanu

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Borowiki pokrój na średnie kawałki.
Na patelni na maśle przysmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj kawałki grzybów, świeże zioła, szałwię i oregano. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
Do brytfanki przełóż podsmażone grzyby. Dodaj pokruszony twaróg. Na koniec grzyby posyp bułką tartą i startym suszonym twarogiem.
Grzyby zapiekaj w 180 stopniach przez 10 - 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do zapiekanych borowików będzie surówka z pora.
Pora pokrój w cienkie plastry. Suszone morele posiekaj. W misce połącz kawałki warzyw i owoców. Dodaj sok z cytryny, suszone oregano, chrzan i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Imbirowe ziemniaki
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.