Tomasz Jakubiak

Grzyby duszone w maślance z katalońską grzanką


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Grzyby duszone w maślance z katalońską grzanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 garści kurek

garść kapeluszy podgrzybków

5 ciemnych pieczarek portobello

masło

3 cebule szalotki

pół główki czosnku

kilka liści laurowych

gałązka rozmarynu

szczypta soli

2 szczypty pieprzu

łyżka sosu sojowego

garść świeżego jarmużu

150 ml maślanki

Grzanki:

chleb razowy

ząbek czosnku

pomidor

szczypta soli

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, pół główki czosnku, kilka świeżych liści laurowych, rozmaryn i 3 łyżki masła.
Następnie dodaj kurki, podgrzybki i pieczarki. Całość przypraw solą, pieprzem sosem sojowym. Dodaj jarmuż. Gdy warzywa się podsmażą, wyłącz ogień i dolej śmietankę.
Kromki chleba ugrilluj i natrzyj ząbkiem czosnku i dojrzałym pomidorem. Następnie posyp solą i skrop oliwą. Podawaj z grzybami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.