Laura Calder

Grzybowe ravioli


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Grzybowe ravioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

675 grzybów

umytych i obranych

55 g masła

2 zgniecione ząbki czosnku

sól i pieprz

1/2 szklanki bulionu

garść zmielonego parmezanu

część dla dekoracji

świeży sok z cytryny do smaku (niekonieczne)

3 - 4 łyżki posiekanego kopru lub szałwii

8 plastrów makaronu o wymiarach 7,5 na 10 cm

 

Przygotowanie:

Pokrój grzyby na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od ich rozmiarów. Roztop masło w małym rondlu. Odłóż łyżkę masła do większego rondla. Podgrzewaj większą ilość masła, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odstaw. Zagotuj garnek wody na makaron. Do masła w większym rondlu dolej odrobinę oliwy. Postaw rondel na dużym ogniu, wrzuć grzyby i przyrumień je. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj grzyby, aż będą miękkie. Zalej je bulionem i zagotuj tak, żeby woda prawie wyparowała. Dodaj ser. Spróbuj i dodaj, jeśli chcesz, sok z cytryny. Wrzuć koperek i zadbaj, żeby mieszanka nie wystygła podczas przygotowania makaronu. Kiedy woda zagotuje się, dobrze ją posól. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Odcedź go, a potem wymieszaj z masłem. Na każdym talerzu połóż plaster makaronu. Nałóż grzyby. Przykryj drugim plastrem makaronu. Skrop masłem. Udekoruj koperkiem i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.