Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 dużych pieczarek

oliwa do skropienia

2 łyżki masła

posiekana szalotka

posiekany ząbek czosnku

ćwierć łyżeczki rozgniecionej ostrej papryczki

2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku

3 ? 4 łyżki świeżej bułki tartej

sól i pieprz

4 ? 6 łyżek świeżego koziego sera

łyżka posiekanych świeżych listków pietruszki

kiełki do przybrania

zredukowany ocet balsamiczny do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Oderwać nóżki grzybów, drobno posiekać i odłożyć. Ułożyć kapelusze wierzchami do góry na blasze, natrzeć odrobiną oliwy i opiekać 10 minut, żeby się lekko skurczyły.
W tym czasie roztopić masło na patelni i delikatnie podsmażyć szalotkę, żeby zmiękła, ok. 3 minut. Dodać posiekane nóżki grzybów, smażyć kolejne 5 minut. Dodać czosnek, ostrą papryczkę i tymianek na minutę. Wmieszać niemal całą bułkę tartą (zostawiając jedną łyżkę na później). Skosztować i doprawić. Resztę bułki tartej zmieszać z pietruszką w misce. Wyjąć kapelusze z piekarnika i odwrócić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć w nie sera i posypać mieszanką bułki tartej z pietruszką. Skropić oliwą i zapiekać, aż kapelusze się zrumienią, a nadzienie będzie gorące, ok. 20 minut. Podawać z kiełkami lub rukwią wodną oraz ze zredukowanym octem balsamicznym.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Granola
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.